Деветдесет годишните пианисти Дьорд Куртаг и съпругата му Марта свирят заедно

...
Деветдесет годишните пианисти Дьорд Куртаг и съпругата му Марта свирят заедно
Коментари Харесай

90-годишна двойка изпълнява Actus Tragicus на Бах

Деветдесет годишните пианисти Дьорд Куртаг и брачната половинка му Марта свирят дружно транскрипции, направени от самия Куртаг, на хоровия прелюд на Бах Das alte Jahr vergangen ist BWV 614, неговия Дует BWV 804 и част от Actus tragicus на Бах.

Бах Actus tragicus

Actus tragicus в началото е погребална музика. Оригиналното ѝ име е Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (Божието време е най-хубавото време), BWV 106, известна още като Actus tragicus, е ранна сакрална кантата, композирана от Йохан Себастиан Бах в Мюлхаузен.

Австрийският композитор Франц Шуберт написа в дневника си: " Йохан Себастиан Бах направи всичко в цялост. Той беше човек от самото начало. "

Музиката на Бах не се нуждае от романтизъм, експресионизъм, цветове на самостоятелни страсти, тъй като тя е спокойна прослава на Бога, би трябвало да се извършва с транспарантно положение на духа. Но, тя може да бъде дейно интерпретирана по доста способи. Ето една сантиментална версия на бароковата му музика, изпълнена от тази невероятно талантлива остаряла двойка, като че ли Шопен я е транскрибирал. Интерпретацията е топла и трогателна.

Въпреки това Бах обича да интерпретира музиката си на доста принадлежности и да я пее, а бароковата ера се отличава с изразителност, която кара хората да плачат, спрямо по-ранната ренесансова музика.

Дьорд Куртаг е един от най-високо ценените композитори през последния половин век. Той е роден в Румъния през 1926 година, а през 1946 година се реалокира в Унгария, където дълги години преподава в Академията " Франц Лист ". Композира и за Берлинската филхармония в средата на 90-те години на ХХ в., когато е в Германия за прочут интервал от време.

През 1947 година се дами за Марта Кинскер, друга доста опитна пианистка, и дружно записват няколко компактдиска и DVD през годините и извършват доста дуети.

Тук старата двойка свири Бах на живо в Будапеща. Видеото демонстрира резултата от 70-годишното им музикално съдействие и разкрива дълбочината на музикалното им схващане със смирение и благозвучност.

 

Инфо: newsmoi.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР